Devlet arşivlerine herkes girebilir mi?
Üstelik araştırmacı olmanıza da gerek yok. OSMANLI VE CUMHURİYET DÖNEMİ ARŞİVLERİNE ÜCRETSİZ ERİŞİM! İsteyen herkes Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait orijinal belgelere ücretsiz erişebilir. Devlet Arşivleri dünyanın önde gelen arşivleri arasındadır.
E-devletten arşive nasıl girilir?
Bu ekranda kullanıcı kodunuz ve şifrenizle İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına giriş yapabilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodunuza, uygulamaya giriş yaparak Bilgilerim/Kayıt Kaydım bölümünden ulaşabilirsiniz.
Arsivlere kimler girebilir?
Arşivlerde kimler araştırma yapabilir? Cumhuriyet ve Osmanlı İmparatorluğu arşivleri, 18 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Ancak Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı gibi arşivler, yalnızca alanında uzman kişilerin özel izinle erişebildiği arşivlerdir. Bahsi geçen uzmanlar çoğunlukla tarihçilerdir.
Devlet arşivleri nerede saklanıyor?
Bugün arşiv resmi olarak Osmanlı Arşivleri olarak adlandırılıyor ve Devlet Arşivleri Müdürlüğü’ne bağlı. Arşivin tutulduğu kompleks İstanbul’un Kâğıthane semtinde yer alıyor ve Osmanlı Arşivleri Kompleksi olarak adlandırılıyor. Arşivin nadir belgelerinden biri.
Arşivde çalışmak için ne yapmalı?
Arşivci olmak isteyenler stajlar veya gönüllü çalışmalar yoluyla deneyim kazanabilirler. Kütüphane, arşiv veya kayıt yönetimi alanlarında staj veya gönüllü çalışma arıyor olabilirsiniz.
Devlet arşivlerine nereden ulaşabilirim?
Bize şu adresten ulaşabilirsiniz.
TRT arşiv ücretli mi?
TRT Dinle, güncel içerikleri ve TRT’nin eşsiz arşiviyle her an yanınızda. Hemen indirin ve bu reklamsız ve ücretsiz hizmetin tadını çıkarın!
Devlet arşivlerinde neler var?
Her türlü anlaşmalar, padişah emirleri, iç ve dış işlerine ait yazışmalar, Divan-ı Hümayun defterleri (Bakanlar Kurulu kararları), meclis onayları, beratlar, kanunlar ve benzeri devlet belgeleri bu arşivde saklanırdı.
Telefondan arşive nasıl girilir?
Arşivlenmiş ve arşivden çıkarılmış öğelerinizi bulun. Android telefonunuzda veya tabletinizde Google Photos uygulamasını açın. Alttaki Library’ye tıklayın. Archive’a dokunun. Bir fotoğraf seçin. Birden fazla fotoğraf seçmek için dokunup basılı tutun. Unarchive’a dokunun.
Devlet arşivleri kaç yıl saklanır?
Mükellefler arşiv malzemelerini bulundukları birimin arşivinde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza edebilirler.
Sadece arşiv araştırması kimlere yapılır?
Kamu görevine veya kamu görevine ilk defa atananlar veya tekrar atananlar hakkında, statülerine ve görevin niteliğine bakılmaksızın, 7315 sayılı Güvenlik Soruşturmaları ve Arşiv Araştırmaları Kanununun 3 üncü maddesi uyarınca arşiv araştırması yapılır.
Arşiv elemanı nasıl olunur?
Üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olanlar arşivci olurlar. Arşiv görevlisi, arşivdeki belgelerin sıcaklık ve nem gibi dış etkenlerden korunmasını sağlar, hasarlı belgelerin onarımını üstlenir ve yeni materyallerin kayıtlarını tutar.
Eski nüfus kayıtlarına nasıl ulaşılır?
Kişilerin altsoy ve altsoyuna ait kayıtların e-devlet üzerinden sorgulanması, bu mümkün değilse herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünden talep edilmesi mümkündür.
Devlet arşivleri kime bağlıdır?
Devlet Arşivleri Başkanlığı Hakkında 11 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 16 Temmuz 2018 tarihli ve 30480 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı kurulmuştur.
Resmi evrak kaç yıl saklanır?
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 253 ve 254 üncü maddeleri defter, belge ve kayıt tutma zorunluluğunu düzenlemektedir. Bu madde hükümlerine göre hesap tutmakla yükümlü olanlar, defter ve belgelerini oluşturuldukları yılı izleyen takvim yılından itibaren 5 (beş) yıl süreyle saklamak zorundadırlar.
Devlet arşivleri ne iş yapar?
Bu dairenin görevi; Milli Mücadele dönemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ve Cumhuriyet döneminde 3473 sayılı Kanuna tabi kurum ve kuruluşlarda oluşturulmuş arşiv malzemelerini tespit etmek, arşiv disiplini esaslarına göre düzenlemek, devletin ve bilimin hizmetine sunmaktır.
Evraklar arşivde kaç yıl saklanır?
Mükellefler arşiv malzemelerini bulundukları birimin arşivinde 1-5 yıl, kurum arşivinde ise 10-14 yıl süreyle muhafaza edebilirler.
Arşivlerin görevleri nelerdir?
Arşivin Görev ve Yetkileri: Arşiv malzemesini belirlemek ve ayırmak, arşiv malzemesini kaybolmaya karşı korumak, arşiv malzemesini gerekli koşullar altında depolamak, arşiv malzemesini kullanıma hazır hale getirmek, arşiv malzemesinin oluşturulması-geri alınması sırasında kontrol altında tutmak.
Eski nüfus kayıtlarına nasıl ulaşılır?
Kişilerin altsoy ve altsoyuna ait kayıtların e-devlet üzerinden sorgulanması, bu mümkün değilse herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünden talep edilmesi mümkündür.