Alçı ve atel arasındaki fark nedir?
Travma veya kas-iskelet sistemindeki iltihaplanma sonucu oluşan hasarı kontrol etmek için kullanılırlar. Ateller uzuvları uzunlamasına sabitler. Alçı uzuvları tamamen bir daire şeklinde sarar. Aslında bu immobilizasyon yöntemleri hastaya ve hastalığa göre değişebilir.
Ne zaman alçı ne zaman atel?
Kırık kemiklerde alçıyla birlikte atel kullanımı özellikle tercih edilir. Ortopedik cerrahiden sonra da kullanılan atel, bir yaralanmadan sonra etkilenen bölge şişerse acil bir önlem olarak da giyilir. Şişlik indiğinde, yaralı bölgeye tam bir alçı uygulanır.
Atel ne kadar süre kalır?
Yarı alçı tedavisinin nedenine bağlı olarak süresi değişir. Yumuşak doku travması nedeniyle atel tedavisi (yarı alçı) yapılmışsa tedavi yaklaşık 2 hafta sürer. Çocuklarda kırıklar (genç ağaç kırıkları vb.) nedeniyle atel tedavisi yapılmışsa süresi 4 haftaya kadar çıkabilir.
Atel takılmazsa ne olur?
Yaralanma tedavi edilmezse veya atel düzgün takılmazsa, parmak hızla daha fazla bükülebilir ve sonunda o pozisyonda sertleşebilir.
Atel hangi kemiklere uygulanır?
Ateller vücudun veya omurganın herhangi bir yerini desteklemek ve hareketsizleştirmek için kullanılır ve kırık kemiklerin geçici olarak hareketsizleştirilmesi veya hareket sırasında hasarlı eklemlerin desteklenmesi gibi birçok durumda kullanılabilir.
Atel yatarken çıkarılır mı?
Ayakta dururken kol-boyun kemeri kullanarak, yatarken ise kolunuzla göğsünüz arasına yastık koyarak ellerinizi ve kollarınızı kalp seviyesinin üstünde tutabilirsiniz.
Atelle hangi kırıklar tespit edilir?
Kırık bölgesini sabitlemek için kullanılan sert, düz malzemelere splint denir. Kollar ve bacaklar gibi uzun kemikleri tanımlamak için kullanılır.
Bir alçı en az kaç günde çıkar?
Tedaviye alçı ile devam edilmesine karar verilirse, kırığın pozisyonunun değişip değişmediğini kontrol etmek için 3 hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalıdır. Alçı 5-6 hafta sonra çıkarılır.
Alçı ömrü ne kadardır?
Nem almayacak şekilde kapalı ambalajında saklandığında raf ömrü 6 aydır.
Gece yatarken atel takılır mı?
Atel: Özellikle gece uyurken kullanılan bilek ateli, bileği sabitleyerek ödemin azalmasına yardımcı olur. 2-3 hafta uygulanması yeterlidir.
Atel çıkarıldıktan sonra ne yapılmalı?
Atel çıkarılır. Atel çıkarıldıktan sonra burun temizlenebilir ve tekrar bantlanabilir. Bantlar 2 hafta sonra çıkarılır. Gözlerdeki şişlik ve morluklar bir hafta içinde kaybolur.
Atel parmakta kaç gün durmalı?
Ayrıca, ateli öneren uzman size ne sıklıkla kullanacağınızı söyleyecektir. Çoğu atel, yaralanmaya bağlı olarak bir hafta veya birkaç gün kullanılır. Kırıklar için cihaz, çoğu kırığın iyileşmesi için gereken süre olan 4 ila 8 hafta boyunca kullanılmalıdır.
Çatlak mı daha kötüdür kırık mı?
Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Eğer kırık parçalar bir arada kalırsa bu duruma yırtık da denebilir. Aslında biz ortopedistler genellikle yırtık tanımını kullanmayız.
Atel iyileştirir mi?
Ekstremitenin atel ile sabitlenmesi ağrıyı ve kanamayı azaltır, yumuşak doku, damar veya sinir hasarını önler.
Yarım alçıya ne denir?
Boksör kırıklarında genellikle splint dediğimiz yarım veya dairesel alçı yapılır. Kırığın pozisyonu düzeltme gerektirmiyorsa mevcut pozisyonunda tanınır.
Alçı atel yapmak kimin görevi?
Bu işlemler acil servis doktoru veya personeli tarafından yapılır.
Alçı atel kaç kat yapılır?
Dolgunluk elde etmek için üst ekstremiteye 8-10 kat, alt ekstremiteye 12-15 kat alçı uygulanabilir. Yaklaşık olarak aynı uzunlukta olmalıdır.
Atel alçı nasıl olur?
Atel uygulanacaksa, uzuvlara göre uzun kol, kısa kol vb. kullanılmalıdır. Alçı tabakaları hazırlanır. Yeterli kalınlık ve uzunlukta hazırlanan atel, oda sıcaklığında su dolu bir kovaya batırılır. Hava kabarcıkları kaybolana kadar beklenir. Daha sonra fazla su sıkılır.
Alçılı ayakla nasıl yatılır?
Ayağınızın dizinizden daha yüksekte ve dizinizin kalçanızdan daha yüksekte olması önemlidir. Geceleri yatağınızın ayak ucuna bir yastık koyabilirsiniz. Çok fazla yürümemeniz (koltuk değnekleriyle) daha iyi olur çünkü yürüdüğünüzde bacağınız uzun süre aşağı sarkacaktır.